Kredietbeoordelaar Moody’s heeft zijn kredietbeoordeling voor Rusland verder verlaagd. Rusland is afgezakt van Baa3 naar Ba1 en de vooruitzichten zijn negatief.
Dat meldde Moody’s vrijdag. Rusland heeft nu de bijzonder risicovolle ‘junk’-status.
Volgens Moody’s lijdt het land onder de crisis in Oekraïne, de olieprijs en de koers van de roebel. Die kunnen bovendien leiden tot “ernstigere politieke en economische schokken”.
Moody’s verwacht dit jaar een diepe recessie en in 2016 een aanhoudende krimp. Het bureau denkt niet dat de leiders dat kunnen tegengaan. De kans op nieuwe sancties is groter dan de kans dat de strafmaatregelen worden verlicht, aldus Moody’s, en de kans op een klap voor het vertrouwen is groter dan de kans op herstel van vertrouwen.
Rusland heeft ook steeds minder deviezen op voorraad. Het land kan namelijk moeilijk geld lenen op westerse kapitaalmarkten. Er is volgens Moody’s ook een kleine kans dat Rusland moeite krijgt om schulden op tijd af te betalen. Dat hangt af van “het internationale antwoord op het militaire conflict in Oekraïne” en de reactie van Moskou daarop.
Rusland ook bij S&P 'junk'
Eind januari verlaagde kredietbureau Standard and Poors de beoordeling voor Rusland naar een niveau waarop grote beleggers moeten oppassen. Volgens analisten van S&P is Rusland kwetsbaar vanwege de grote afhankelijkheid van olie-exporten. De forse daling van de olieprijs in de tweede helft van afgelopen jaar heeft de Russische economie hard geraakt.
S&P is bezorgd dat Rusland via het monetaire beleid weinig kan doen om de economie te stimuleren. De verzwakking van de economie heeft ook geleid tot forse kapitaalvlucht en een stevige daling van de Russische roebel.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl